sâmbătă, 24 noiembrie 2012

IMM-urile primesc un suflu nou


* Dumitru Nancu, vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Intreprinderi Mici şi Mijloci şi Narcis Tăbăcaru, directorul regional al agenției, au stat de vorbă cu oamenii de afaceri pietreni.
Vlad Marcoci, candidatul USL pentru Colegiul 2 Deputaţi, Eugen Ţapu, candidat pentru Colegiul 1 Senat, şi Cătălin Drăguşanu, pentru Colegiul 1 Deputaţi, s-au întâlnit  cu mai mulţi oameni de afaceri din Piatra Neamţ şi împrejurimi. Discuţiile s-au axat pe domeniul dezvoltării afacerilor mici şi mijlocii, iar ca urmare, la seminar au participat şi Dumitru Nancu, subsecretar de stat în Ministerul Economiei şi Comerţului şi vicepreşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Intreprinderi Mici şi Mijloci (ANIMM), şi Narcis Tăbăcaru, directorul regional al structurii de la Iaşi. După ce subsecretarul de stat Dumitru Nancu a explicat care este situaţia privind implementarea proiectelor pentru IMM-uri  şi a menţionat că singurele fonduri care au ajuns spre acest sector sunt cele de la bugetul de stat, Vlad Marcoci a revenit asupra situaţiei în care s-a ajuns din cauza unor măsuri anterioare, luate de guvernele Boc, fără a calcula paşii pentru viitor. "Spre deosebire de competitorii noştri, care au susţinut şi susţin un program de austeritate, tăieri, reduceri, noi mergem pe încurajarea economiei, iar prima şi cea mai importantă categorie pe care dorim să o susţinem sunt IMM-urile, care au şansa de a prelua o forţă de muncă aflată acum în afara procesului, scutind astfel şi guvernul de plata unor sume importante pentru protecţia socială prin ajutorul de şomaj şi alte măsuri. Sperăm ca până în anul 2020 peste 20% din energie să fie produsă din surse regenerabile", a declarat candidatul USL pentru colegiul 1 Camera Deputaţilor. El a adăugat că IMM-urile pot primi un suflu nou prin implicarea în procesul de producţie sau în asigurarea unor servicii, iar pe viitor îşi pot lărgi baza în care să activeze. "Nu putem vorbi despre creşterea economică, fără creşterea consumului, care este strâns legată de numărul de angajaţi şi de numărul de societăţi active", a spus Vlad Marcoci.
 "IMM-urile sunt motorul unei economii sănătoase"
Eugen Ţapu, candidatul USL pentru Colegiul 1 Senat, a menţionat din start că cei doi invitaţi s-au aflat la Piatra Neamţ special pentru a afla nevoile oamenilor de afaceri din această parte a ţării şi că propunerile lor vor fi auzite şi la nivel naţional. "Întreprinderile mici şi mjlocii sunt motorul oricărei economii sănătoase. La nivel declarativ, toată lumea susţine acest sector dar, în realitate, sunt primele firme care au fost lovite din plin de guvernarea PD-L. Impozitul forfetar a fost una dintre cele mai grave lovituri, la fel şi creşterea TVA. De aceea subiectul este deosebit de important, am plecat de la realităţile din judeţul Neamţ, unde în perioada 2009 - 2012 în cei trei ani de guvernare Băsescu, au fost închise peste 14.000 de IMM-uri", a declarat în deschiderea întrunirii Eugen Ţapu-Nazare, candidat USL pe Colegiul 1 Senat.
Eugen Ţapu a vorbit şi despre reducerea fiscalităţii pe forţa de muncă, o altă măsură prinsă în Programul de guvernare al USL: "Prin reducerea cu 5% a CAS-ului la angajator vom stimula crearea de noi locuri de muncă, intrând în concordanţă cu celelalte măsuri". Vicepreşedintele ANIMM a vorbit despre programul START, care vine să încurajeze IMM-urile, întreprinderile cu până în 249 de angajaţi şi cu o cifră de afaceri de până în 50 de milioane de euro. Schema de finanţare curpinde trei componente: alocaţia nerambursabilă pe care guvernul o acordă este de 100.000 de lei, un credit în condiţii avantajoase de 50.000 de lei pe 5 ani, cu o perioadă de graţie de 12 luni, a treia componentă fiind garantarea a 80% din credit de statul roman, prin Fondul Naţional de Garantare "Reducerea parafiscalităţii este iarăşi foarte importantă, avem un număr de 291 de avize şi taxe, fiecare instituţie din România cere de la IMM-uri orice fel de aviz, ne dorim să ne aliniem la UE şi să ajungem undeva la 17. Un alt principiu foarte important este acela "only one"  sau o singură dată, care funcţionează în Uniunea Europeană, în sensul că dacă o firmă se duce pentru un certificat de atestare fiscală la ANAF, instituţia este obligată să-şi ia toate datele referitoare la firmă de la celelalte instituţii", a menţionat Dumitru Nancu.

***sursă: Realitatea Media

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu