Regulamentul de organizare

1. Dispoziţii generale
ART. 1 „Tineretul Naţional Liberal” – prescurtat TNL, este o structură politică constituită la nivel naţional în cadrul Partidului Naţional Liberal în conformitate cu art. 33 din Statutul PNL şi art. 81 lit.e din Statutul PNL.
ART. 2 Scopul Tineretului Naţional Liberal constă în promovarea ideilor liberale, a programului, activităţii şi preocupărilor PNL în rândul tineretului din România, de a propune şi susţine tineri în structurile PNL, în administraţia publică centrală si locală precum şi în structurile de la nivelulul Uniunii Europene, pe baza competenţei şi a liberei competiţii.

ART. 3 În vederea atingerii acestui scop se vor utiliza următoarele mijloace:
a.      acţiuni de educare a propriilor membri şi a altor tineri în domeniul vieţii democratice, economiei de piaţă libere şi a liberalismului;
b.      participarea la acţiuni specifice – liberale sau de tineret – şi organizarea de astfel de acţiuni;
c.       menţinerea şi dezvoltarea relaţiilor cu organizaţii similare din ţară şi străinătate, politice şi apolitice;
d.      atragerea în viaţa politică a tinerilor deschişi către ideile liberale;
e.       conştientizarea în rândul tinerilor asupra dreptului de a alege şi de a fi ales;
f.       toate mijloacele statutare de acţiune în cadrul partidului.
ART. 4
a. Pot fi membri ai TNL, membrii PNL până la împlinirea vârstei de 35 de ani care doresc să activeze în cadrul acestei organizaţii.
b. TNL recunoaste calitatea de tânăr susţinător al PNL pentru orice persoană care urmează o formă de învăţământ preuniversitară, nu a împlinit vârsta de 18 ani, acceptă să adere la Statutul, la Codul Etic şi la Programul partidului şi să le respecte.
ART. 5
1. Sediul Central al TNL se află la Sediul Central al PNL.
2. Sediile structurilor locale ale TNL sunt în sediile filialelor teritoriale ale PNL, precum şi în sediile organizaţiilor corespunzătoare ale PNL de la nivel local.
3. Structurile de tineret îşi pot organiza şi alte spaţii de desfăşurare a activităţii cu aprobarea Biroului Politic Central al PNL, respectiv a Birourilor Politice Teritoriale sau Locale ale PNL.



2. Organizarea TNL

Art. 6  TNL este organizat şi activează la nivel local, judeţean sau de sector al municipiului Bucureşti, la nivelul municipiului Bucureşti şi la nivel naţional, în îndrumarea politică şi în colaborare cu organismele corespunzătoare ale PNL.
CAPITOLUL 1. ORGANIZAREA LA NIVEL LOCAL
ART. 7
1.      Se pot constitui organizaţii locale ale TNL în comune, oraşe şi municipii, în care există organizaţii PNL, în conformitate cu art. 33 din Statutul PNL.
2.      Se pot înfiinţa Grupări Colegiale Liberale (Cluburi ale Elevilor Liberali)  la nivel de oraşe şi municipii, ca organizaţii destinate persoanelor ce urmează o formă de  învăţământ preuniversitar şi sunt membrii activi, membrii simpatizanţi ai PNL sau tineri susţinători al PNL. Activitatea acestora este reglementată de Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al Grupărilor Colegiale Liberale aprobat de Delegaţia Permanentă a TNL la propunerea Biroului Permanent Naţional şi vizat de Comisia Permanentă pentru Statut şi Regulamente a PNL.
3.      Validarea constituirii acestora se face de către Birourile Permanente Teritoriale ale TNL şi de către Birourilor Politice Locale sau Teritoriale corespunzătoare ale PNL.
ART. 8 Pentru constituirea unei organizaţii sunt necesari minimum:
a)      7 membri activi în comune;
b)     15 membri activi în oraşe;
c)      30 membri activi în municipii;
ART. 9 Organizaţiile locale ale TNL au următoarele organisme de conducere :
a)      Adunarea Generală a membrilor organizaţiei;
b)     Biroul Permanent Local – comunal, orăşenesc, municipal.
ART. 10 Adunarea Generală a membrilor organizaţiei locale se întruneşte ordinar anual, la convocarea Biroului Permanent Local, la cererea a peste jumătate din numărul membrilor organizaţiei sau la cererea Biroului Politic Teritorial al TNL şi are următorele atribuţii:
a)      analizează activitatea locală şi aprobă programele de activitate ale acestora;
b)     alege membrii Biroului Permanent Local pe o perioadă de doi ani sau îi revocă;
c)      aplică la nivel local măsurile necesare realizării proiectelor TNL şi a strategiei partidului;
d)     propune, individual, candidaţii TNL pentru alegerile locale;
e)      dezbate şi aprobă raportul de activitate al Biroului Permanent Local;
f)       desemnează delegaţii la Conferinţa filialei teritoriale TNL.
Adunarea Generală a membrilor organizaţiei locale se poate desfăşura numai în prezenţa a cel puţin un membru din Biroul Permanent Teritorial.
ART. 11 Preşedintele şi secretarul local semnează procesele verbale ale Adunării Generale.
ART. 12
1. Biroul Permanent comunal este format din 3-5 membri şi are 1-2 supleanţi cu următoarea structură: preşedinte, vicepreşedinte, secretar şi 0-2 membri.
2. Biroul Permanent orăşenesc este format din 7-9 membri şi are 2-3 supleanţi cu următoarea structură: preşedinte, 2 vicepreşedinţi, secretar şi 3-5 membri.
3. Biroul Permanent municipal este format din 11-15 membri şi are 4-5 supleanţi cu următoarea structură: preşedinte, 3-4 vicepreşedinţi, secretar şi 6-9 membri.
4. În situaţia în care în localitatea respectivă existã constituită Gruparea Colegială Liberală (Clubul Elevilor Liberali) preşedintele acesteia va avea calitatea de invitat permanent la șşedinţele Biroului Permanent Local.           
ART. 13 Biroul Permanent Local se întruneşte de două ori pe lună şi ori de câte ori este nevoie, la convocarea preşedintelui, a Biroului Permanent Teritorial al TNL sau la cererea majorităţii simple din numărul membrilor săi şi are următoarele atribuţii:
a)      asigură conducerea curentă a structurii de tineret;
b)     pregăteşte selecţia de candidaţi pentru alegerile locale;
c)      înaintează şi susţine mandatul primit în Adunarea Generală;
d)     organizează activităţile necesare îndeplinirii atribuţiunilor sale;
e)      îndeplineşte hotărârile organismelor de conducere superioare.
f)       organizează acţiuni de informare sau de prezentare a politicilor şi strategiilor TNL şi PNL
g)      alege sau revocă secretarul organizaţiei .
ART. 14 Preşedintele Biroului Permanent Local al TNL:
a.      participă cu drept de vot la şedinţele Biroul Politic Local al PNL conform art. 45 alin (2) din Statutul PNL.
b.      reprezintă structura în cadrul organizaţiei locale PNL, în relaţiile cu alte structuri sau persoane.
c.       prezidează şedinţele Biroului Permanent Local TNL şi ale Adunării Generale.
d.      coordonează activităţile organizaţiei.
e.       semnează procesele verbale ale Biroului Permanent Local TNL şi ale Adunării Generale.
ART. 15 Secretarul Biroului Permanent Local al TNL:
a.      se ocupă de organizarea activităţilor specifice TNL în conformitate cu Statutul PNL şi cu hotărârile organismelor de conducere ale TNL.
b.      prezintă trimestrial un raport cuprinzând prezenţa membrilor Biroului Permanent Local TNL la şedinţe precum şi situaţia cotizaţiilor.
c.       contrasemnează procesele verbale ale Biroului Local şi ale Adunării Generale.
ART. 16 În cadrul structurii locale a TNL, se pot constitui, în condiţiile art. 8, structuri cu caracter informal la nivel inferior celui de la art. 7 (cartier, sat, etc.).




CAPITOLUL 2. Organizarea la nivelul filialelor teritoriale
ART. 17 La nivelul judeţelor şi sectoarelor municipiului Bucureşti, se constituie filiale teritoriale ale TNL, cuprinzând totalitatea organizaţiilor locale.
ART. 18  
1.      Constituirea unei filiale teritoriale presupune întrunirea cumulativă a următoarelor condiţii:
a)      minimum 5 – 15 organizaţii locale, incluzând în mod obligatoriu toate oraşele şi municipiile din judeţul respectiv;
b)     minimum un total 50 de membri PNL activi cu cotizaţiile achitate până în luna anterioară constituirii, care participă la Conferinţa de constituire.
2.      La nivelul sectoarelor municipiului Bucureşti se vor constitui filiale cu minimum 50 de membri PNL activi cu cotizaţiile achitate până în luna anterioară constituirii, care participă la Conferinţa de constituire.
ART. 19 
1.      În termen de 90 de zile de la constituirea filialei teritoriale, este obligatorie constituirea de organizaţii locale TNL la nivelul tuturor structurilor locale ale PNL din filiala respectivă.
2.      Funcţionarea filialei teritoriale presupune existenţa organizaţiilor locale TNL la nivelul tuturor oraşelor şi municipiilor din judeţ, acolo unde sunt constituite organizaţii PNL.
ART. 20  Organismele de conducere ale filialei teritoriale sunt:
a.      Conferinţa Filialei Teritoriale;
b.      Delegaţia Teritorială;
c.       Biroul Permanent Teritorial.
ART. 21 Conferinţa filialei teritoriale este formată din:
a.      Membrii Delegaţiei Teritoriale;
b.      Delegaţii organizaţiilor locale, desemnaţi de Adunările Generale ale organizaţiilor locale, potrivit unei norme de reprezentare stabilită conform normelor de reprezentare stabilite prin Regulamentul de Aplicare al Statutului PNL de către Biroul Permanent Teritorial al TNL precum şi a bonificaţiilor acordate de Biroul Permanent Teritorial.
ART. 22 Conferinţa Filialei Teritoriale are următoarele atribuţii:
a.      adoptă ordinea de zi a lucrărilor;
b.      dezbate şi adoptă raportul politic prezentat de preşedintele BPT al TNL şi raportul administrativ prezentat de secretar;
c.       alege preşedintele şi Biroul Permanent Teritorial pentru un mandat de doi ani;
d.      stabileşte Programul de acţiune pentru tineret al filialei, în concordanţă cu cel naţional şi cu obiectivele filialei PNL.
ART. 23  
a.      Conferinţa Teritorială se întruneşte o dată la doi ani, la convocarea Biroului Permanent Teritorial TNL, cu informarea Biroului Politic Teritorial al PNL şi cu acordul Biroului Permanent Naţional al TNL.
b.      Conferinţa Extraordinară Teritorială se întruneşte la convocarea Biroului Permanet Teritorial al TNL, la a mai mult de jumătate din numărul organizaţiilor locale, la convocarea Biroului Permanent Naţional al TNL.
c.       În cazul în care Conferinţa Extraordinară Teritorială se întruneşte la convocarea Biroului Permanet Teritorial al TNL sau la a mai mult de jumătate din numărul organizaţiilor locale este necesar acordul Biroului Permanent Naţional al TNL.
d.      În ambele cazuri, convocarea se poate face de către Biroul Permanent Naţional al TNL.
e.       În ambele cazuri, convocarea se face cu minimum 2 (două) săptămâni înainte de data Conferinţei Extraordinare Teritoriale, cu precizarea datei, locului şi a ordinei de zi a şedinţei.
ART. 24 Delegaţia Teritorială este formată din:
a.      membrii Biroului Permanent Teritorial;
b.      preşedinţii organizaţiilor locale subordonate;
c.       parlamentari, parlamentari europeni, primari, viceprimari, consilieri judeţeni, consilieri generali şi de sector ai municipiului Bucureşti, consilieri locali de municipii şi de oraşe din partea TNL.
ART. 25 Delegaţia Teritorială se întruneşte semestrial şi ori de câte ori este nevoie, la convocarea Biroului Permanent Teritorial al TNL sau a mai mult de jumătate din membrii săi, cu cel puţin 14 zile înainte de data decisă de desfăşurare.
ART. 26 Atribuţiile Delegaţiei Teritoriale sunt următoarele:
a.      analizează activitatea organismelor locale de conducere şi decide măsurile organizatorice necesare;
b.      evaluează dezvoltarea structurilor din teritoriu în ce priveşte numărul de membri, activitatea acestora precum şi a reprezentanţilor locali;
c.       desemnează delegaţii la Conferinţa Naţională TNL;
d.      propune candidaţii TNL pentru alegerile locale şi generale, pentru administraţia publică locală şi înaintează propunerile către Biroul Politic Local PNL sau Biroul Politic Teritorial PNL;
e.       validează interimatele stabilite de către Biroul Permanent Teritorial TNL;
f.       stabileşte modalităţile de implicare a structurilor locale în întocmirea programelor şi proiectelor de dezvoltare locală, judeţeană şi naţională
g.      poate alege membri pentru completarea BPT, după epuizarea supleanţilor, cu acordul Biroului Permanent Naţional al TNL. Numărul membrilor BPT aleşi în completare de DP într-un mandat nu trebuie să depăşească 25% din numărul de componenţi ai BPT aşa cum a fost stabilit de Conferinţa Teritorială. 
ART. 27
1. Biroul Permanent Teritorial este ales pentru un mandat de doi ani şi este format din 15-21 membri şi 5-7 supleanţi cu următoarea structură:
a.      preşedinte;
b.      6-8 vicepreşedinţi;
c.       7-11 membri;
d.      secretar coordonator.
2. în situaţia în care în judeţul respectiv există constituit Club Studenţesc Liberal preşedintele acestuia va fi unul dintre membrii Biroului Permanent Teritorial al TNL.
3. în situaţia în care în judeţul respectiv există constituită Gruparea Colegială Liberală în municipiul reşedinţă de judeţ preşedintele acesteia va avea calitatea de invitat permanent cu drept de vot consultativ la şedinţele Biroului Permanent Teritorial TNL.
4. preşedintele şi un vicepreşedinte al TNL la nivel teritorial, sunt membri de drept ai Delegaţei Permanente Teritoriale a PNL, conform art. 51, alin. (i) din Statutul PNL.
5. preşedintele TNL la nivel teritorial, participă cu drept de vot la şedinţele Biroului Politic Teritorial al PNL, conform art. 51, alin. (3) din Statutul PNL.
ART. 28 
1. Biroul de Coordonare TNL al municipiului Bucureşti este ales pentru un mandat de doi ani şi format din:
a.      preşedinte;
b.      2 vicepreşedinţi;
c.       secretar coordonator;
d.      preşedinţii Birourilor Permenente Teritoriale la nivelul sectoarelor municipiului Bucureşti;
e.       preşedintele Clubului Studenţesc Liberal Bucureşti.
2. Preşedintele şi vicepreşedinţii Biroului de Coordonare al TNL Bucureşti sunt membri de drept în Delegaţia Permanentă a TNL.
3. Preşedintele, vicepreşedinţii şi secretarul coordonator sunt aleşi de către o Adunare Generală formată dintr-un număr de delegaţi stabilit de Biroul Permanent Naţional al TNL.
4. Validarea rezultatelor alegerilor din cadrul Alegerilor Generale de la nivelul Municipiului Bucureşti se realizează de către Biroul Permanent Naţional al TNL.
ART. 29 Biroul Permanent Teritorial TNL se întruneşte de două ori pe lună şi ori de câte ori este nevoie, la convocarea preşedintelui sau a mai mult de jumătate din membrii ce îl compun şi are următoarele atribuţii:
a.      asigură conducerea curentă a structurii;
b.      respectă şi îndeplineşte hotărârile Biroului Permanent Naţional şi ale Delegaţiei Permanente a TNL;
c.       monitorizează şi evaluează activitatea primarilor, viceprimarilor, consilierilor judeţeni şi generali precum şi a consilierilor locali TNL;
d.      propune candidaţii TNL pentru serviciile deconcentrate cât şi pentru alte poziţii şi înaintează propunerile către Biroul Politic Teritorial PNL;
e.       întocmeşte trimestrial raportul de activitate şi planul de acţiuni şi îl transmite secretarului general în atenţia Delegaţiei Permanente a TNL;
f.       convoacă Conferinţa filialei teritoriale şi Delegaţia Teritorială conform art. 23 din prezentul Regulament;
g.      elaborează ordinea de zi a Conferinţei;
h.      stabileşte norma de reprezentare la Conferinţa filialei teritoriale TNL;
i.        propune spre aprobare Delegaţiei Teritoriale data Conferinţei Teritoriale TNL şi norma de reprezentare a organizaţiilor locale la conferinţă;
j.         propune spre aprobare Delegaţiei Teritoriale criteriile prin care, în funcţie de activitate, sunt acordate organizaţiilor locale bonificări sub formă de delgaţi la Conferinţa Teritorială;
k.      validează sau invalidează rezultatul alegerilor organismelor de conducere la nivel local;
l.        în situaţii cu totul deosebite poate hotărî dizolvarea Biroului Politic Local sau demiterea preşedintelui acestuia şi stabileşte organizarea de interimate în organizaţiile locale TNL cu informarea Biroului Politic Local PNL, sub rezerva validării de către Delegaţia Teritorială TNL;
m.    informează Biroului Politic Teritorial PNL despre rezultatele alegerilor în organizaţiile locale subordonate;
n.      desemnează, dintre vicepresedinţi, un înlocuitor provizoriu al preşedintelui indisponibil, pe o perioadă de cel mult 3 luni;
o.      propune candidaţi TNL pentru alegerile la nivel judeţean şi îi susţine în organismele corespunzătoare ale PNL;
p.      urmăreşte îndeplinirea activităţilor stabilite de Delegaţia Teritorială;
q.      alte atribuţii prevăzute în prezentul Regulament.
ART. 30 Preşedintele BPT al TNL reprezintă structura:
a.      în cadrul filialei teritoriale PNL.
b.      în cadrul TNL.
c.       în relaţiile cu alte structuri sau persoane.
d.      coordonează activităţile filialei.
e.       prezidează şedinţele şi semnează procesele verbale ale Biroului Permanent Teritorial, ale Delegaţiei Teritoriale precum şi ale Conferinţei filialei teritoriale TNL.
ART. 31 Secretarul coordonator al BPT al TNL este responsabil de organizarea activităţilor statutare, politice şi educative ale filialei teritoriale şi are următoarele atribuţii:
a.      prezintă Delegaţiei Teritoriale a TNL un raport cuprinzând prezenţa membrilor Biroului Permanent Teritorial TNL la şedinţe ordinare şi extraordinare ale structurii menţionate.
b.      întocmeşte şi contrasemnează procesele verbale ale Biroului Permanent Teritorial, ale Delegaţiei Teritoriale precum şi ale Conferinţei filialei teritoriale TNL.
c.       transmite, sub coordonarea preşedintelui filialei TNL, secretarului general raportul de activitate, planul de acţiuni şi baza de date completată cu noii membri validaţi în luna anterioară pînă la data de 10 ale lunii în curs.
d.      Biroul Permanent Teritorial TNL poate însărcina şi alţi membri ai săi cu atribuţii specifice.



CAPITOLUL 3. Organizarea la nivel naţional
ART. 32 Structura naţională cuprinde totalitatea filialelor teritoriale ale TNL.
ART. 33 Organismele de conducere ale structurii naţionale sunt:
a. Conferinţa Naţională a TNL;
b. Delegaţia Permanentă a TNL;
c. Biroul Permanent Naţional al TNL.
ART. 34 Conferinţa Naţională TNL este formată din:
a.      membrii Delegaţiei Permanente a TNL;
b.      delegaţii filialelor teritoriale, desemnaţi potrivit unei norme de reprezentare propusă de Biroul Permanent National TNL şi aprobată de Delegaţia Permanentă a TNL;
c.       consilierii judeţeni, consilierii locali din municipii, consilierii de sector şi consilierii generali ai municipiului Bucureşti, primarii şi viceprimarii de municipii membri ai TNL la momentul alegerii în funcţie. 
d.      foşti membri ai BPN al TNL, ce încă fac parte din TNL conform art. 8 al prezentului Regulament.
1. În cazul în care, la data Conferinţei Naţionale TNL, aleşii TNL de la alin. (1) lit. c) nu mai sunt membri TNL filiala teritorială din care aceştia au facut parte, se va desemna câte un delegat pentru fiecare dintre aceştia.
ART. 35 Conferinţa Naţională TNL are următoarele atribuţii:
a.      adoptă ordinea de zi a lucrărilor;
b.      dezbate rezoluţiile membrilor şi organizaţiilor TNL;
c.       dezbate şi adoptă raportul Biroului Permanent Naţional TNL prezentat de preşedinte;
d.      alege preşedintele TNL pentru un mandat de doi ani;
e.       alege membrii Biroului Permanent Naţional TNL pentru un mandat de doi ani;
f.       dezbate şi adoptă Programul specific de acţiune al TNL;
g.      alte atribuţii prevăzute de prezentul Regulament.
ART. 36  
1. Conferinţa Naţională ordinară TNL se desfăşoară o dată la 2 (doi) ani, la convocarea Delegaţiei Permanente TNL,  la propunerea Biroului Permanent Naţional TNL cu informarea Biroului Politic Central al PNL.
2. Conferinţa Naţională Extraordinară a TNL se desfăşoară  la convocarea Biroului Permanent Naţional al TNL, a mai mult de jumătate din numărul filialelor teritoriale TNL sau a Biroului Politic Central al PNL.
3. În cazul în care Conferinţa Naţională Extraordinară a TNL se întruneşte la convocarea Biroului Permanet Național al TNL sau la a mai mult de jumătate din numărul filialelor teritoriale, este necesar și acordul Biroului Politic Central al PNL.
4. În ambele cazuri, va fi invitat să participe Preşedintele PNL iar convocarea se face cu minimum 30 de zile înainte, cu precizarea datei, locului şi a ordinei de zi a şedinţei.
ART. 37 Delegaţia Permanentă TNL este formată din:
a.      membrii Biroului Permanent Naţional;
b.      preşedinţii Birourilor Permanente Teritoriale;
c.       preşedintele şi vicepreşedinţii Biroului de Coordonare al municipiului Bucureşti;
d.      secretarul general şi secretarii generali adjuncţi ai TNL;
e.       secretarii executivi ai TNL
f.       secretarii regionali pentru cele 8 regiuni de dezvoltare (delimitate de Legea nr. 315/2004) (Anexa 1);
g.      ofiţerul internaţional TNL.
h.      trezorierul TNL
i.        purtătorul de cuvânt al TNL
j.        reprezentanţii TNL în structurile internaţionale la care TNL este afiliat.
k.      parlamentarii şi europarlamentarii, membri ai TNL;
l.        primarii şi viceprimarii de municipii şi de sector al municipiului Bucureşti, membri ai TNL.
ART. 38 Delegaţia Permanentă TNL are următoarele atribuţii:
a.      asigură conducerea structurii naţionale între Conferinţele Naţionale TNL;
b.      convoacă şi propune ordinea de zi a Conferinţei Naţionale TNL;
c.       aprobă norma de reprezentare la Conferinţa Naţională TNL şi informează Biroul Politic Central al PNL cu privire la aceasta;
d.      adoptă proiectul Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al TNL şi îl înaintează spre aprobare Delegaţiei Permanente a PNL, prin intermediul Secretariatului General al PNL.
e.       urmăreşte punerea în aplicare a Programului politic al PNL în domeniul tineretului;
f.       coordonează şi evaluează modul în care toate filialele TNL îndeplinesc obiectivele ce decurg din strategia şi programele politice ale TNL şi ale PNL în domeniul tineretului;
g.      aprobă asocierile TNL cu structuri similare din ţară şi din străinătate;
h.      validează secretarul general, secretarii generali adjuncţi, secretarii executivi şi secretarii regionali, aprobaţi de Biroul Permanent Naţional TNL;
i.        validează ofiţerul internaţional, trezorierul şi purtătorul de cuvânt ai TNL.
j.        validează candidaţii TNL în structurile TNL în care organizaţia este afiliată.
k.      îndeplineşte oricare alte atribuţii care rezultă din prezentul Regulament.
ART. 39 
1. Delegaţia Permanentă TNL se întruneşte trimestrial, la convocarea Biroului Permanent Naţional.
2. Delegaţia Permanentă TNL  se întruneşte în şedinţă extraordinară la convocarea Biroului Permanet Naţional sau a mai mult de jumătate din numărul membrilor ce o compun.
3. La şedinţele Delegaţiei Permanente a TNL este invitat să participe un vicepreşedinte al PNL.
ART. 40 Biroul Permanent Naţional al TNL este ales pentru un mandat de doi ani şi este format din:
a.      1 preşedinte;
b.      17 vicepreşedinţi;
c.       16 membri;
d.      preşedintele Cluburilor Studenţeşti Liberale;
1. Biroul Permanent Naţional are 11 membri supleanţi.
2. La şedinţele Biroului Permanent Naţional sunt invitaţi permanenţi secretarul general al TNL, secretarii generali adjuncţi şi executivi ai TNL, secretarii regionali ai TNL, purtătorul de cuvânt al TNL, trezorierul TNL şi ofiţerul internaţional al TNL. Regimul lor în luarea deciziilor în cadrul şedinţelor BPN al TNL, este reglementat ulterior de către membrii Biroului Permanent Naţional al TNL.
ART. 41 Biroul Permanent Naţional al TNL are următoarele atribuţii:
a.      asigură conducerea curentă a TNL;
b.      decide şi supune aprobării Delegaţiei Permanente TNL convocarea Conferinţei Naţionale ordinare TNL;
c.       convoacă Conferinţa Naţională Extraordinară TNL conform art. 36 din prezentul Regulament;
d.      monitorizează şi evaluează activitatea parlamentarilor şi a reprezentanţilor TNL în administraţia publica centrală;
e.       îşi dă acordul pentru organizarea Conferinţelor teritoriale ale filialelor TNL;
f.       stabileşte organizarea de interimate în filialele teritoriale TNL cu informarea Biroului Politic Teritorial al PNL.
g.      aprobă şi revocă secretarul general la propunerea preşedintelui cu votul a două treimi din numărul membrilor Biroului Permanent Naţional al TNL;
h.      aprobă şi revocă secretarii generali adjuncţi la propunerea secretarului general;
i.        alege ofiţerul internaţional al TNL;
j.        propune spre validare Delegaţiei Permanente TNL secretarii regionali pentru cele 8 regiuni de dezvoltare (delimitate de Legea nr. 315/2004) (Anexa 1), în urma consultării conducerii filialelor din fiecare regiune;
k.      aprobă participanţii la evenimentele externe la care TNL participă;
l.        elaborează ordinea de zi a Conferinţei Naţionale TNL;
m.    propune spre aprobare Delegaţiei Permanente TNL norma de reprezentare la Conferinţa Naţională TNL;
n.      validează sau invalidează rezultatul alegerilor organismelor de conducere la nivel teritorial;
o.      validează numărul de delegaţi stabilit de Biroul de Coordonare al TNL Bucureşti pentru Adunarea Generală care va alege preşedintele, vicepreşedinţii şi secretarul coordonator ai Biroului de Coordonare al TNL Bucureşti;
p.      îndeplineşte oricare alte atribuţii care rezultă din prezentul Regulament.
ART. 42 Biroul Permanent Naţional se întruneşte lunar şi ori de câte ori este nevoie, la convocarea preşedintelui sau a mai mult de jumătate din numărul membrilor ce îl compun.
ART. 43 Funcţiile din cadrul Biroului Permanent Naţional TNL nu sunt incompatibile cu alte funcţii deţinute la nivelul TNL şi PNL.
ART. 44 Preşedintele TNL exercită conducerea şi coordonarea activităţii organizaţiei la nivel naţional şi internaţional având următoarele atribuţii:
a.      conduce şedinţele Biroului Permanent Naţional şi ale Delegaţiei Permanente;
b.      reprezintă structura în cadrul PNL şi în relaţiile cu alte structuri naţionale sau internaţionale sau persoane;
c.       semnează procesele verbale ale Biroului Permanent Naţional;
d.      propune Biroului Permanent Naţional alegerea sau revocarea secretarului general;
e.       propune Biroului Permanent Naţional atribuţiile specifice ale vicepreşedinţilor precum şi a membrilor Biroului Permanent Naţional.
f.       propune Biroului Permanent Naţional numirea purtătorului de cuvânt, a trezorierului, a ofiţerului internaţional;
1. În caz de indisponibilitate mai mare de trei luni a preşedintelui, vicepreşedintele ales cu cel mai mare număr de voturi, preia atribuţiile acestuia.
2. Preşedintele TNL este membru de drept al Consiliului Naţional Executiv al PNL, conform art. 70, alin. (d) din Statutul PNL.
ART. 45 Vicepreşedinţii şi membrii Biroul Permanent Naţional primesc atribuţii specifice stabilite de Biroul Permanent Naţional la propunerea preşedintelui.
ART. 46 Secretarul general al TNL are următoarele atribuţii:
a.      conduce activitatea Secretariatului TNL;
b.      asigură comunicarea dintre Biroul Permanent Naţional şi filialele teritoriale;
c.       prezintă trimestrial în cadrul Delegaţiei Permanente un raport cuprinzând prezenţa membrilor Biroului Permanent Naţional TNL la şedinţe; 
d.      propune numirea şi revocarea secretarilor generali adjuncţi, a secretarilor executivi precum şi a secretarilor regionali pentru cele 8 regiuni de dezvoltare;
e.       stabileşte atribuţiile secretarilor generali adjuncţi;  
f.       coordoneaza activitatea secretarilor regionali;
g.      semnează procesele verbale ale Biroului Permanent Naţional, ale Delegaţiei Permanente precum şi ale Conferinţei Naţionale TNL.
ART. 47 Secretarii regionali pentru cele 8 regiuni de dezvoltare (delimitate de Legea nr. 315/2004) (Anexa 1) au următoarele atribuţii:
a.      asigură comunicarea dintre secretarul general şi filialele teritoriale din regiunea de dezvoltare de care raspund;
b.      coordoneaza activitatea secretarilor filialelor teritoriale din regiunea de dezvoltare de care raspund;
c.       participă la şedinţele Biroului Permanent Naţional cu drept de vot consultativ.
d.      participă la Conferinţele Teritoriale ale filialelor TNL precum şi la cel puţin o Delegaţie Teritoriale pe an a filialelor TNL din regiunea de care răspund.
e.       participă la toate acţiunile regionale din regiunea TNL de care răspund.
f.       alte atribuţii stabilite de către Biroul Permanent Naţional.
ART. 48 Ofiţerul Internaţional are următoarele atribuţii:
a. reprezintă TNL împreună cu vicepreşedintele responsabil cu activitatea de relaţii externe, în relaţie cu organizaţiile de tineret internaţionale;
b. vicepreşedintele responsabil cu activitatea de relaţii externe şi ofiţerul internaţional coordonează activitatea externă a TNL în relaţie cu IFLRY, LYMEC, ISEEL precum şi orice alte organizaţii externe la care TNL este parte;
c. asigură comunicarea cu organizaţiile de tineret similare din alte ţări;
d. elaborează şi propune Biroului Permanent Naţional TNL spre adoptare rezoluţii şi poziţii pe care TNL le poate avea în activitatea sa pe plan extern;
e. propune şi elaborează împreună cu Biroul Permanent Naţional al TNL calendarul de activităţi externe al TNL;
f. se ocupă de organizarea evenimentelor cu caracter extern ale TNL;
g. informează constant Biroul Permanent Naţional şi filialele TNL despre evenimentele, seminariile şi orice alte activităţi pe plan extern;
h. propune Biroului Permanent Naţional al TNL participanţii la evenimentele externe la care TNL participă.



3. Sancţiuni
ART. 49 În cazul săvârşirii abaterilor prevăzute de art. 20, 21, 22, şi 23 din Statutul PNL, sancţiunile şi măsurile disciplinare sunt cele menţionate în Statutul PNL şi Regulamentul de aplicare al Statutului PNL.
ART. 50 
1. Absenţa nemotivată a unui membru al Biroului Permanet Local, Teritorial sau Naţional la un număr de trei întruniri ordinare consecutive atrage excluderea de drept din funcţie.
2. Absenţa, motivată sau nemotivată, a unui membru al Biroului Permanet Local, Teritorial sau Naţional la jumătate din şedinţele ordinare desfăşurate într-un interval de douăsprezece luni consecutive, atrage excluderea de drept din funcţie.
3. Nu constituie absenţe nemotivate acele absenţe cauzate din motive de boală, accidente, motive familiale, reprezentare publică şi campanie electorală.



4. Dispoziţii finale
ART. 51 Procedura convocării Adunărilor Generale şi a Conferinţelor Teritoriale, a depunerii candidaturilor şi a desfăşurării alegerilor, sunt cele prevăzute în Statutul PNL şi a Regulamentul de Aplicare al Statutului PNL, dacă nu este prevăzut altfel în prezentul regulament. Pentru situaţiile în care nu sunt prevăzute reglementări în prezentul regulament, se utilizează prevederile aplicabile din Statutul PNL sau Regulamentul de aplicare al Statutului.



Anexa 1
Regiunile de dezvoltare ale României

1. Nord – Est: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui
2. Sud – Est: Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea
3. Sud Muntenia: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman
4. Sud – Vest Oltenia: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea
5. Vest: Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Timiş
6. Nord – Vest: Bihor, Bistriţa Năsăud, Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj
7. Centru: Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu
8. Bucureşti – Ilfov: Ilfov, Sector 1, Sector 2, Sector 3, Sector 4, Sector 5, Sector 6