Duminica 2 octombrie 2011, la Sala de conferinte a Hotelului Ceahlau din Piatra Neamt, a avut loc seminarul sustinut de lectorii Institutului de Studii Europene (ISL) in colaborare cu European Liberal Forum, Brussels (ELF) intitulat
" European institutions. Role and responsibilities"- ‘’Institutiile Uniunii Europene. Rolul si responsabilitatile acestora’’ . La acest eveniment au participat atat membri ai TNL NEAMT (Organizatia de Tineret a Partidului National Liberal, filiala Neamt, cat si membri ai Clubului Studentilor Liberali (CSL) Iasi.
Seminarul a fost unul de cea mai buna calitate, cu teme si discutii moderate intr-un mod foarte profesionist de cei doi lectori sositi de la Bucuresti: dl. DACIAN VASINCU, unul dintre fondatorii Asociatiei Nationale a Studentilor in Stiinte Administrative (ANSSA, infiintata la 11 aprilie 2002, impreuna cu alti studenti ai Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative Bucuresti) (S.N.S.P.A.) si responsabil- organizare la aceasta scoala si dl. TUDOR TURCU, vicepresedinte al TNL sector 6, Bucuresti.
Acestia au ridicat stacheta foarte sus, antrenandu-i in discutii ‘’liberale’’, si la propriu,si la figurat, si de buna calitate pe tinerii celor doua organizatii, viitori oameni politici de frunte ai acestei tari.
Temele au fost tratate si dezbatute intens, ‘’ in stil american’’, cu contributii foarte scurte, participantii fiind mereu impartiti in grupe de cate 3, 4 sau 5 persoane, in functie de argumentul sau subiectul propus. Mai concret, in cadrul acestui seminar, cursantii au putut relua sau afla lucruri noi chestiuni legate de principiile liberalismului, in speta cele 8 principii liberale, de partidul ELDR- partidul valorilor liberal-democrate din Europa, si nu in ultimul rand de organizatia liberala de tineret paneuropeana LYMEC ( abr. engl. pentru Tineretul Liberal European). Subiecte precum relatia dintre Romania si Uniunea Europeana, Institutiile Uniunii Europene, componenta si rolul acestora, mecanismele functionarii Uniunii Europene, provocarile actuale ale Romaniei in calitate de membru al U.E., importanta acestei calitati, provocarile cu care se confrunta Romania si U.E. in lunea de astazi a globalizarii, au dat nastere la discutii constructive, foarte interesante, intrucat fiecare participant si-a exprimat propria viziune vizavi de acestea.
Inca de la inceputul seminarului participantii au semnat foaia de prezenta, au primit mapele cu suportul de curs, ecusoane cu numele lor si s-au prezentat, fiecare pe scurt, pentru a se putea cunoaste unii pe altii si pentru a interactiona mai bine. Acestei etape i-a urmat verificarea cunostintelor fiecarui cursant despre tematica seminarului, apoi prezentarea pe scurt a istoriei U.E. Seminarul a inceput dimineata la orele 9:30 si a luat sfarsit dupa-amiaza, in jur de orele 17:30, cu pauzele de cafea si pranz aferente.
Multumim atat lectorilor pentru modalitatea desavarsita de a conduce si modera discutiile intense, cat si participantilor, dar nu in ultimul rand Fudatiei Friedrich Naumann, Institutului de Studii Liberale si Forumului Liberal European pentru organizarea ireprosabila si interesanta a acestui seminar si pentru oportunitatea de a fi gazdele acestuia.
Departamantul de Comunicare TNL Neamt
Multumesc foarte mult de cuvintele frumoase si de faptul ca am fost reamintit ca membru al ANSSA ...am ramas placut impresionat... si sper sa colaboram la fel de bine si la viitoarele seminarii...
RăspundețiȘtergereCu stima,
Dacian Vasincu